STELLA NOVA

VISITING SARA STILLING

44 ÅR
GRUNDLÆGGER AF STILLING ATELIER
@SARASTILLING

Trine: SARA, DIN MOR ER FILLIPPINER OG DIN FAR ER DANSK. DU ER FØDT HER, OG HAR BOET DET MESTE AF DIT LIV HER I DANMARK... HVILKEN BETYDNING HAR DET HAFT FOR DIG AT VÆRE AF TO FORSKELLIGE KULTURER?

Sara: Det har nok betydet at jeg har haft en lidt utraditionel opvækst. Min mor var en del af en større gruppe filippinere, som kom her til Danmark i starten af 70érne. De etablerede et stærkt netværk, et community, hvor filippinske traditioner og sammenhold virkelig bliver dyrket. Der var ikke så mange mixed raced børn i vores omgangskreds dengang, så jeg var lidt anderledes.

Trine: MAN FÅR MÅSKE OGSÅ ET STØRRE BEHOV FOR AT DYRKE SIN EGEN KULTUR NÅR MAN ER SÅ LANGT HJEMMEFRA?

Sara: Jeg tror, det giver noget styrke med fællesskabet og en reminder om hvor man kommer fra. De har altid fyret den af med fester, danse, sammenhold og madtraditioner og jeg ved, at der stadig er et meget tæt sammenhold i blandt herboende filippinere.

Trine: HAR DU FØLT DIG SOM EN DEL AF DET?

Sara: Jeg følte mig meget hjemme i det filippinske community, indtil jeg blev teenager. Derefter opstod der et stort behov for at finde ud af hvem jeg selv var i forhold til to meget forskellige kulturer og to meget forskellige forældre også.

Trine: TROR DU DET ER SVÆRERE AT FINDE SIG SELV NÅR MAN HAR TO SÅ FORSKELLIGE KULTURER MED SIG?

Sara: Ja måske er det.... Oveni har vi jo også altid flyttet meget rundt og vi boede bl.a. i Tyskland i en periode, så da jeg var 6 år forstod jeg fire sprog og havde en del at forholde mig til, fordi vi altid var på vej til et nyt sted. Derudover rejste mine forældre meget pga. deres respektive jobs og af natur var de lidt rodløse.

Trine: TROR DU AT DIT TALENT OG DIT VALG OM AT ARBEJDE KREATIVT HAR NOGET MED DIN FLERKULTURELLE BAGGRUND AT GØRE?

Sara: Jeg tror faktisk det har lige så meget at gøre med, at min far har aspergers, er højt begavet og introvert, og min mor er hans fuldstændig diametrale modsætning. Hun er ekstrem ekstrovert, fylder meget og den cocktail, oveni vores rejsen rundt og det flerkulturelle…. Det har nok gjort at en form for kaotisk energi har manifesteret sig inden i mig og kommer til udtryk gennem en kreativ proces.

Trine: DET ER EGENTLIG OGSÅ MEGET INTERESSANT AT EN LILLE SØD OG YNDIG PIGE SOM DIG KAN KRÆNGE SÅDAN NOGLE VOLDSOMME CRAZY KERAMISKE VÆSENER UD AF SIN LILLE KROP. HVORFOR OG HVORDAN HÆNGER DET MON SAMMEN?

Sara: Fordi jeg ikke kan lade være. Jeg vil så gerne styre det, men jeg kan ikke rigtigt. Udadtil, tror jeg, at jeg kan fremstå som det lille perfekte overskudsmenneske, der uden nogen særlig indsats flyver hen over livet. Men når jeg sidder i stilhed med mit ler på værkstedet, så kommer det der indre kaos heldigvis til udtryk og overtager styringen, fucker det hele lidt op!
Mit arbejde er min fortolkning af mennesket, af alle fejlene, særhederne, irritationerne, ærligheden og det grimme og smukke i osmennesker. Det er det, som kommer til udtryk i mine værker.

Trine: JA, DET SMUKKE ER SJÆLDENT DET MEST INTERESSANTE OG PÅ DEN MÅDE ER DET VEL OGSÅ EN AF FORSKELLENE PÅ KUNST OG DESIGN. KUNST ER TIL FOR SIN EGEN SKYLD, HVORIMOD DESIGN SKAL KUNNE BRUGES OG HAR DERMED EN AFTAGER... OMEND MAN NU OPLEVER AT DISSE GRÆNSER BLIVER MERE OG MERE FLYDENDE OG DER ER KOMMET ET STÆRKT KUNSTNERISK FORMSPORG I RIGTIG MEGET DESIGN, HVILKET ER SUPER INTERESSANT. MEN NU FÅR JEG LYST TIL AT SPØRGE DIG... ER DU KUNSTNER ELLER DESIGNER?

Sara: Jeg er en designer der laver funktionel kunst og jeg har fundet fred med ordet brugskunst, som på en eller anden måde har været et udskældt ord i mange år.

Trine: JA, DET HAR LIGESOM VÆRET HELT UDE AF BILLEDE. MEN DET GIVER SAMTIDIG RIGTIG GOD MENING, FOR DET ER JO KUNST DER KAN BRUGES... MEN SAMTIDIG FØLER JEG DER LIGGER EN KONFLIKT I DET, FOR KUNST ER KUNST OG DESIGN ER DESIGN.

Sara: Ja, men jeg vælger alligevel at lægge mig der… Lige midt i mellem… Et sted, som er irriterende for både design og for kunst og forhåbentlig især irriterende og fascinerende for modtageren. Måske er det lidt ligesom at jeg er landet lige midt imellem mine, på alle måder ekstremt meget forskellige forældre.

Trine: JA, MÅSKE ER DET ET UBEVIDST BEHOV FOR AT FÅ ALLE ENDER TIL AT MØDES, SELVOM DE IKKE NØDVENDIGVIS PASSER SAMMEN.

TAK FOR DIN TID SARA... DET HAR VÆRET DEJLIGT AT DELE LIDT MED DIG.